Carrers d'Arenys de Mar

“Carrers d’Arenys de Mar” (Crea’t edicions)  és l’edició dels articles que Joaquim Cassà  que va fer durant la dècada passada a la desapareguda revista Arenys Vida Parroquial. El llibre es va presentar per Sant Jordi d’enguany i és és una interessant aportació a la història arenyenca atès que no es tracta només d’un nomenclator sinó que aporta el testimoni vital de Joaquim Cassà (Arenys de Mar, 1920).

“Places i carrers que en el transcurs de quatre-cents anys s’han anat bastint poc a poc, en els antics verals de Sa Voga, Es Carabar i Sa Boada, fins a arribar a la segona meitat del segle passat, en la qual no tan sols es transformaren, sinó que en expandir-se, canviaren del tot el nostre paisatge conegut”, amb aquestes paraules Joaquim Cassà presenta el seu llibre.

El llibre presenta 82 articles dedicats a carrers, places i parcs del poble que, excepte el que està dedicat al Parc de Fèlix Cucurull, van ser publicats de manera continuada durant 10 anys, des de l’octubre de 2000, a Arenys Vida Parroquial. Els textos descobreixen  la història dels carrers de la vila a la vegada que presenten, amb voluntat didàctica, la història del sant, lloc o personatge que dóna nom al carrer. El llibre està il·lustrat amb la fotografia de Sussi Xiberta, de manera que podem veure cada un dels carrers que el llibre ens presenta.

Durant la presentació del llibre, el rector d’Arenys, mossèn Elies Ferrer,  va afirmar destacar que “els textos de Joaquim Cassà havien aconseguit trobar i transmetre la paraula i les històries que hi ha als carrers d’Arenys”. Per tant, el llibre suposa un testimoni i font històrica per als arenyencs que desitgin conèixer el seu poble amb més pofunditat.

El llibre es pot trobar a les llibreries arenyenques i també comprar via Internet des de la web de la llibreria El SetCiències .

Carrers d'Arenys de Mar
Portada del llibre Carrers d’Arenys de Mar

Joaquim Cassà i Barrera, nascut a Arenys de Mar, l’any 1920

Cursa les primeres lletres i comerç al col·legi del senyor Puntés; lector impenitent, completa amb la lectura, la seva formació autodidacta. Als 16 anys, inicia la seva vida laboral que, poc després, es veu truncada per la guerra, en què, mobilitzat, passa a formar part de la mítica “lleva del biberó”.

Llicenciat, presta servei prop de tres anys al despatx de Caballé i Vila, una empresa de mitjons. Més tard s’independitza i comença pel seu compte la mateixa activitat que continua, al llarg de més de cinquanta anys, no deixant entremig de fundar una empresa de plàstics que regenta fins a la seva jubilació. Tot i així, dins d’aquest llarg període d’activitats que l’absorbeixen plenament, no deixa de formar part de diferents juntes de l’Esbart Maragall en qualitat de tresorer i del que fou el primer Consell Pastoral de la parròquia, anomenat aleshores d’Economia.

Amb Els Carrers d’Arenys, a partir de l’any 2000 inicia la seva col·laboració mensual a Arenys vida parroquial, fins a la desaparició de la revista, el 2011.

Pren part activa en la inauguració del monument a La Puntaire, havent-ne estat un dels seus impulsors. Participa a la Mostra Literària dels anys 2000 i 2001, i’aconseguix, a cadascun, l’accèssit al premi de poesia.

Fa aflorar els noms de Benvingut Sala i Taxonera i els seus fills Joan i Joaquim, fins aleshores desconeguts a casa nostra, vidriers arenyencs que a començaments del segle XX emigraren a França, triomfant plenament a París. L’any 2011, aquesta recerca dóna lloc a la publicació del llibre Els Sala, senyors del foc, vidriers arenyencs a cavall de dos segles, i també recentment a la inauguració, costejada per l’Ajuntament, d’una ceràmica que els homenatja.

Fou nomenat Arenyenc de l’any 2011 per votació popular i proclamat, aquest pasdat mes de març, Fill predilecte l’any 2015.