Mòstra de Cinèma Occitan a Arenhs

VilaWeb
Redacció
03.10.2015 - 20:00

La periòdica cita arenyenca que promou l’occitanista arenyenc Miquel Maresma ha arribat, aquest cap de setmana en format audiovisual. La Biblioteca d’Arenys ha acollit la Mòstra de Cinèma Occitan i la projecció ha anat acompanyat d’una presetació de Miquèl Maresma i Xavier Majó, arenyenc i membre del Centre d’Agermanament Catalano-Occità. Una vintena

La Mòstra de Cinèma Occitan que promou la Generalitat té lobjectiu d’oferir una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de creacions audiovisuals i contribueix a bastir una xarxa d’exhibició pública, a Catalunya i a Occitània, amb la col·laboració d’institucions, entitats culturals i empreses catalanes i occitanes. Enguany noves poblacions s’han afegit a la seva programació cm és el cas d’Arenys de Munt i Canet de Mar, entre més d’una trentena.

Les dues pel·lícules que s’han projectat han estat seleccionades pels promotors locals entre set títols que conformen la programacio de la Mostra d’enguany. Prèviament a la projecció, Miquèl Maresma, ha fet una introducció breu a la història i el context occità i uns apunts sobre els aspectes lingüístics per facilitar la compressió dels diàlegs de les dues pel·lícules que s’han projectat amb subtítols en català.

La primera pel·lícula ha estat Crosada, en occità-llenguadocià, que presenta una adaptació de la Canso de la Crosada, poema èpic que narra els fets esdevinguts a començaments del segle XIII, des de la invasió del Llenguadoc durant la croada albigesa, fins a la mort de Simó de Montfort. El text medieval, recitat per un cor d’infants -alumnes de les Calandretes, les escoles occitanes- que es va alternant per narrar la història, té una posada en escena que va entre un infern vermell i un paradís blau. Això li confereix una estètica particular i encisadora amb un ritme implacable que evoca l’avenç dels croats.

La segona projecció ha estat Lo truelh d’Arsin, un documental en occità-llemosí, que relata els efectes de la guerra de 1914 sobre la població occitana i l’abandonament d’algunes instal·lacions productives, com és el cas del trull d’Arsin. El gran impacte demogràfic de la Gran Guerra és un dels aspectes claus a la pèrda de la transmissió generacional de la llengua occitana i el conjunt de llengues territorials de França. El documental ens porta a un molí d’oli, on ens explica com i amb quines tècniques funcionava. Acaba sent un viatge a un passat que cal recordar i un homenatge a les persones que el van fer servir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any