Les puntes al coixí. Una artesania modernista

Aquest mes de setembre dins els actes de la Fira Modernista de Canet de Mar es presentarà, a la Sala Cultural Ramon de Capmany, una exposició sobre puntes modernistes produïda pel Museu d’Arenys de Mar. L’exposició s’inaugurarà el proper 3 de setembre i es podrá contemplar fins el dia 20 d’aquest mes.

A finals del segle XIX, el Modernisme va suposar una profunda renovació de les arts decoratives i les puntes també van modificar els seus repertoris més tradicionals. Aquesta exposició amb fons del Museu d’Arenys de Mar vol mostrar aquesta profunda renovació a través de projectes, mostres i elements de la indumentària i l’aixovar domèstic. En el cas de les puntes al coixí, projectistes com Marià Castells de la Casa Castells d’Arenys de Mar o Aurora Gutiérrez Larraya, influits per l’Art Nouveau francès i belga, la Sezession vienesa o el neogoticisme, van aplicar aquestes innovacions a nous dissenys en les puntes.

Les puntes d’Arenys

Les puntes al coixí va ser  una activitat econòmica que es realitzà, a tota la costa del Maresme, des del segle XVII i donava feina a centenars de dones i famílies que es dedicaven al comerç de les puntes.

Les puntes al coixí. Una artesania modernista
Les puntes al coixí. Una artesania modernista

El Museu d’Arenys de Mar compta amb un fons molt important de puntes modernistes que s’ha exhibit en diferents exposicions internacionals i que ara es podrá contemplar en aquesta exposició, Les puntes al coixí, una artesania modernista a Canet de Mar. L’exposició mostrarà la influència del Modernisme en les puntes al coixí a través dels projectes de Marià Castells i Aurora Gutiérrez, les peces per a l’aixovar domèstic realitzades per la Casa Castells d’Arenys de Mar i altres elements de la indumentària i els complements.